Back
Featured image of post Apel pentru înțelepciune, vă chem să susținem dezvoltarea și bunăstarea județului Mureș!

Apel pentru înțelepciune, vă chem să susținem dezvoltarea și bunăstarea județului Mureș!

La conferința de presă anterioară, am fost întrebat de un jurnalist de la cotidianul de limbă maghiară „Népújság” dacă sunt dispus să susțin, alături de UDMR, proiectele de dezvoltare ale județului Mureș? I-am răspuns întrebându-l, la rândul meu, care proiecte?! De la instalarea în funcția de președinte al Consiliului Județean Mureș a lui Peter Ferenc, în iunie 2016, fiind senator la vremea respectivă, i-am solicitat public acestuia să organizeze o reuniune a tuturor parlamentarilor mureșeni, precum și a liderilor partidelor politice, pentru a ne sincroniza și armoniza acțiunile în Capitală, în sensul promovării cu prioritate a proiectelor de dezvoltare ale județului nostru. Mi s-a răspuns la vremea respectivă cinic că, întrucât parlamentarii se aflau la final de mandat, se va organiza o astfel de întâlnire de lucru cu viitorii parlamentari aleși. Nu s-a mai organizat nici un fel de reuniune pe coordonatele respective până în prezent, deși au trecut mai bine de doi ani de atunci.
În ce privește „proiectele” de dezvoltare promovate de UDMR pentru județul Mureș, până acum, le-am văzut cu toții: înființarea neconstituțională a Liceului Teologic Romano-Catolic, presiuni parlamentare și guvernamentale pentru „ruperea” etnică a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, manifestări consecvente împotriva constituirii Consorțiului universitar dintre UMF și Universitatea „Petru Maior”, susținerea proiectelor PSD-ALDE pentru șubrezirea justiției, prin modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. De asemenea, UDMR a promovat amendamentele Codului Administrativ prin care, neconstituțional, limba maghiară devine a doua limbă oficială în România.
Într-adevăr, s-au obținut niște fonduri „rahitice” de la bugetul de stat pentru reabilitarea pistei Aeroportului „Transilvania”, însă mă așteptam să se solicite imperativ includerea acestuia în Rețeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T), pentru a se asigura porții aeriene mureșene o șansă a solvabilității și a profitului pe termen lung. Nicio mobilizare însă pentru proiectele mari de infrastructură, pentru o dinamică sporită necesară Centurii Târgu-Mureș, autostrăzii Târgu-Mureș – Câmpia Turzii, pentru Autostrada Târgu-Mureș – Brașov sau Târgu-Mureș – Iași. Ba, chiar am sesizat ostilitate din partea unor udemeriști, în ce privește Autostrada Târgu-Mureș – Iași (pentru care am inițiat un proiect legislativ împreună cu colegul deputat PMP de Iași, Petru Movilă), înspăimântați că „Ardealul” va fi invadat de moldoveni…
În rest, judecați fiecare: proiectul managementului integrat al deșeurilor, gestionat de Consiliul Județean Mureș, este întârziat nepermis, nefuncțional și mai mult agonizează, „Parcul pentru sporturi cu motor” rămâne o veșnică și nesoluționată problemă iar președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, susținut de majoritatea PSD-UDMR, este campion și s-a făcut remarcat doar prin amenda de peste 42 de mii de lei pentru arborarea nelegală a însemnului publicitar secuiesc pe fațada Primăriei Sovata, la vremea când deținea funcția de primar. Jale mare pentru județul Mureș, rămas codaș la capitolul dezvoltare economică, față de toate județele cu care ne învecinăm…
Culmea, dacă vreți să consultați proiecția pompoasă, adică „PLANUL DE DEZVOLTARE A JUDEŢULUI MUREŞ PENTRU PERIOADA 2014-2020”, vă invit să-l parcurgeți pe site-ul Consiliului Județean Mureș, însumând peste 340 de pagini degeaba, (http://www.cjmures.ro/Programe_actiuni/programare_2014_2020.htm), în proporție de peste 85 la sută fiind compus din informații generaliste, preluate de la Direcția Județeană de Statistică Mureș, din care aflăm, printre altele, despre amplasarea geografică, floră, faună și alți „cai verzi pe pereți”, fără nicio legătură cu proiecția pragmatică necesară a dezvoltării județene propriu-zise.
În fine, din păcate nici municipiul reședință de județ, Târgu-Mureș, nu stă mai bine la capitolul proiecte și dezvoltare. S-a tot pregătit de vreo doi ani și primarul Dorin Florea de o întâlnire cu parlamentarii mureșeni, pentru a se asigura, cel puțin protocolar, de susținerea proiectelor sale de dezvoltare la București. A și convocat o astfel de întâlnire, pe care a contramandat-o, mai apoi, prin purtătorul său de cuvânt. Se întâmpla anul trecut iar de atunci, cel puțin pe mine, dinspre primărie nu m-a convocat nimeni la nici un fel întrunire de lucru sau manifestare. Reamintesc ce am declarat public în campania electorală din 2016, când primarul Dorin Florea declara, bizar, că nu mă susține pentru un nou mandat parlamentar, deși demonstrasem că eram cel mai activ parlamentar mureșean și am fost chiar solicitat să conduc de pe prima poziție lista de consilieri locali ai PNL Mureș: indiferent de poziția celor care conduc Primăria Târgu-Mureș și compun majoritatea în Consiliul local municipal, voi susține proiectele de dezvoltare ale orașului. Mi-am respectat cuvântul și se poate verifica pe site-ul Camerei Deputaților activitatea pe care am depus-o în slujirea proiectelor municipiului Târgu-Mureș, a celor pe care le-am cunoscut, fără nicio informare oficială (http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=214&cam=2&leg=2016).
Așadar, avem o problemă serioasă în județul Mureș în ce privește coordonarea și cooperarea dintre instituțiile administrației publice locale și sincronizarea acestora cu cu politicienii care-i reprezintă pe mureșeni la București.
Dragi mureșeni, am simțit nevoia să vă spun acum cum stau în realitate lucrurile, pentru a fi în deplină cunoștință de cauză. Mi se reproșează aberant că nu susțin proiectele de dezvoltare care, concret, nu-mi sunt nici măcar aduse la cunoștință de cei îndrituiți legal. Consider că depinde de fiecare dintre noi să contribuim la bunul mers al județului Mureș și la bunăstarea comunităților pe care le reprezentăm sau din care facem parte. Bunele intenții însă nu contează, câtă vreme ele nu sunt demonstrate, probate prin fapte, fiind practic invalidate de orgolii și ambiții personale sau instituționale mărunte. Adresez un apel, pe această cale, celor care conduc instituțiile publice anterior menționate, să înțeleagă că, înainte de toate, sunt exponenții comunităților care i-au ales și și-au pus nădejdea în capacitatea lor de a le aduce bunăstare, nu prin orgolii egoiste, nu prin vanități, ambiții sau conflicte contraproductive. Arunc politic mănușa, din nou, pentru o solidarizare politică necesară județului Mureș!\ Președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară,
Deputat Marius Pașcan

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus