Back
Featured image of post Cine se face vinovat de batjocura proiectului privind Centura ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș?!

Cine se face vinovat de batjocura proiectului privind Centura ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș?!

Proiectul centurii rutiere ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș a fost „moșit” de interese politicianiste divergente, cu mai bine de un deceniu în urmă. Rezultat al negocierilor și imixtiunilor politice neavenite, proiectul finanțabil din bani europeni (însumând aproape 50 de milioane de euro) se dovedește pripit, superficial, configurat inițial în 2004 și neactualizat în temeiul realităților urbanistice, așa cum în mod elementar s-ar fi cuvenit. Constatăm însă perseverența tembelă de a-l pune în operă nemodificat din partea unor iresponsabili.
Un drum care trece la un metru de casele dintr-un cartier de locuințe din Livezeni, deși ar fi avut o mulțime de variante alternative, care distruge proprietățile și bulversează existența unor oameni nevinovați, un drum pentru care nu au fost consultați deținătorii proprietăților private afectate de traseul acestuia, cărora nici măcar nu li s-a propus anticipat vreo despăgubire și nici nu s-au realizat la timpul potrivit demersurile legale de expropriere pentru utilitate publică. Acești oameni își caută acum dreptatea prin instanțele de judecată, risipindu-și resurse materiale și nervi, pentru că instituții bugetofage ale statului român și cei aflați în fruntea acestora i-au desconsiderat.
Până acum, nu este nimeni găsit vinovat sau responsabil. Proiectul este blocat iar victimele care își văd prejudiciate proprietățile, deși constituțional „proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege (art.44, al. 2)”, nu au decât să-și apere drepturile, cu cheltuielile de rigoare, prin instanțele de judecată, câtă vreme instituțiilor subordonate Guvernului României și celor care le conduc nu le pasă!
Este pur și simplu halucinant ce se întâmplă cu un proiect de infrastructură, evident necesar și așteptat de mureșeni. Pe această cale, vă solicit să-mi comunicați oficial care este situația actuală a investiției privind realizarea Centurii ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș. Totodată, vă rog să mă informați cine este responsabil de neactualizarea proiectului, în raport cu evoluția urbanistică și demografică a comunei Livezeni?! Cum poate fi înaintat spre finanțare un proiect care nu mai corespunde realităților urbanistice și cine răspunde pentru prejudiciile create, pentru necazurile generate proprietarilor de terenuri și imobile de pe traseul centurii?! De ce acești proprietari în mod direct afectați nu au fost contactați, nici informați, o dată cu finalizarea proiectării și, mai ales, când investiția a obținut avizele necesare pentru asigurarea finanțării?! Cu atât mai mult, de ce nu ați informat și consultat anticipat administrațiile publice locale din raza de responsabilitate administrativă?! De ce au fost demarate procedurile legale privind organizarea și adjudecarea licitației pentru această lucrare, câtă vreme terenul aferent derulării investiției era grevat de sarcini, nu s-a ajuns la vreo înțelegere cu proprietarii și nu au fost demarate procedurile specifice de expropriere pentru utilitate publică?! Cine răspunde pentru tergiversarea, chiar blocarea lucrării și pentru riscul de a pierde finanțarea?!(Interpelare adresată Ministerului Transporturilor, dlui ministru Iulian Matache)

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus