Back
Featured image of post O zi cu profunde și sfinte semnificații

O zi cu profunde și sfinte semnificații

👉 În 21 mai 1821, Tudor Vladimirescu, conducătorul răscoalei eteriștilor împotriva otomanilor, este trădat de căpitanii săi, este ridicat chiar din mijlocul pandurilor și dus la la Târgoviște, unde a fost închis în vechea Mitropolie.
Conform istoricilor, le-ar fi spus celor care l-au trădat:
„Și ce vreți de la un om pe care, după vicleniile ce ați urmat, ați întors chiar oștirea lui de l-au dat în mâinile voastre, voi, oameni fără căpătâi și cu totul străini de această țară? Gândiți-vă singuri printr-aceasta la ce căpătâi o să ieșiți? Vreți să mă omorâți? Eu nu mă tem de moarte. Eu am înfruntat moartea în mai multe rânduri. Mai înainte de a ridica steagul spre a cere drepturile patriei mele, m-am îmbrăcat în cămașa morții. Turcii sunt în țară, dar nu sunteți în stare și nu veți fi niciodată a vă bate cu dânșii cu ispravă”.\În dimineața zilei de 27 mai 1821, este împușcat, apoi decapitat iar trupul îi este aruncat într-o fântână de lângă grădina Geartoglu, din mahalaua sârbească din Târgoviște (după unii istorici trupul îi este aruncat în Dâmbovița).
La scurt timp după asasinarea lui Tudor Vladimirescu, la data de 7 iunie 1821, eteriștii sunt învinși de turci în lupta purtată la Drăgășani, în județul Vâlcea. Chiar dacă au reușit să-i înfrângă pe revoluționari, otomanii au fost determinați să pună capăt domniilor fanariote. Toți cei care au fost implicați în uciderea lui Tudor Vladmirescu au murit în anonimat.\👉 Dintr-o altă perspectivă și perioadă istorică, la 21 mai 1877, în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru al afacerilor străine în guvernul Ion Brătianu, a proclamat Independența de Stat a României față de Imperiul Otoman. În fața Adunării, ministrul a declarat: „În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenți; suntem națiune de sine stătătoare (…) Așadar domnilor deputați, nu am cea mai mică îndoială și frică de a declara în fața Reprezentanței Naționale că noi suntem o națiune liberă și independentă”. Parlamentul a votat declarația de independență, pe care principele Carol a acceptat-o.\👉 Privind către literatură, în 21 mai 1880, se naște în București scriitorul, poetul național excepțional, Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu). Iată unda dintre poeziile sale extraordinare:\Omule\O lăcomie crâncenă, nebună.
Adună, omule, adună,
Căzneștete, fură, surpă și omoară.
Îți trebuiesc putere și comoară.
Îți trebuiesc palate și veșminte
Să-ți zacă-n ele hoit și oseminte.
Morminte, omule, morminte.
Avidă, mâna ta se strânge,
Storci aur și se scurge sânge.
Nadejde, sânge, har, ca un burete,
Le soarbe aurul cu sete
Și-n beciul tău zidit înghiață
Neprihănita oamenilor viață,
Avântul, bucuria, puse bine
De stârvul tău, păstrate pentru tine.
Îmi e rușine, omule, îmi e rușine.\🙏 Într-o zi sfântă, când credincioșii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, vă adresez tradiționala urare de „La mulți ani!” tuturor celor care vă sărbătoriți ziua onomastică.
Dragi prieteni, să aveți parte de sănătate deplină, binecuvântare dumnezeiască și numai bine!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus