Back
Featured image of post România captivă prin epidemiile morții în Evul Mediu

România captivă prin epidemiile morții în Evul Mediu

Mă întreb și vă întreb dacă, în evoluția sa medicală, România se mai luptă încă să scape de obscurantismul Evului Mediu și dacă nu cumva are și Ministerul Sănătății o deplină responsabilitate în acest sens? Prin cele peste cinci mii de cazuri de rujeolă înregistrate și 26 de decese cauzate de această boală, am devenit la scară europeană un pericol public. Este un semnal periculos, cât se poate de îngrijorător dar și o măsură a politicilor gregare și ineficiente prin care Ministerul Sănătății a lăsat la voia întâmplării educația pentru sănătate la nivelul societății românești.
S-au alocat, în ultimii ani, imense resurse pentru așa-zisa analiză a stării de sănătate publice, s-a perorat în exces asupra nevoii de reforme și ne-am trezit, astăzi, furioși dar și înspăimântați, că ne mor copiii din pricina infecțiilor streptococice contractate prin spitale sau din pricina a ceea ce ar trebui să fie o banală rujeolă. Și nu există responsabili, nu există nici un vinovat, e învinovățit doar impersonal și iresponsabil „sistemul” fără de chip.
Nu contestăm existența unei opoziții constante, agresive în spațiul public, în privința vaccinării obligatorii. Amploarea rostogolirii în mass-media și în mediul virtual al unor așa-zise opinii antivaccinare poate crea impresia că o mare parte a societății este adversar al vaccinării. Este de neînțeles însă cum prevalează aceste opinii neavizate estompând în spațiul public vocea celor autorizați și a specialiștilor din sistemul medical, pentru care Ministerul Sănătății s-ar cuveni să aibă resursele și suportul necesar adecvat comunicării.
Societatea românească are nevoie de un mesaj puternic și competent, venit din partea specialiștilor în medicină, care să susțină și să explice beneficiile vaccinării. Și nu doar a vaccinării copiilor, ci și a adulților. Istoria omenirii consemnează sute de milioane de oameni care au murit în urma unor maladii care astăzi sunt învinse prin vaccinarea preventivă.
Suntem informați că rata de vaccinare în România este de doar 60%, deși ar trebui să fie de circa 95% (conform situației din țările dezvoltate ale Uniunii Europene), motiv pentru care s-ar putea să fie nevoie, implicit pentru a stopa focarele de rujeolă, să se impună obligativitatea vaccinării.
Domnule ministru, consider că este inadmisibil ca, în plină criză a rujeolei, distribuitorii de vaccinuri să notifice Agenția Națională a Medicamentului că scot de pe piața din România aproape 4000 de doze de vaccin împotriva rujeolei. Iar acest lucru se întâmplă tocmai când Organizația Mondială a Sănătății ne clasează pe primul loc în Europa, în ceea ce privește epidemia de rujeolă.
Vă solicit imperativ să mă informați ce măsuri redutabile, și mai ales eficiente, va asuma Ministerul Sănătății pentru stoparea acestei epidemii de rujeolă și, totodată, pentru asigurarea stocurilor necesare de vaccinuri pentru populație? Nu în ultimul rând, dacă vă preocupă cu adevărat asumarea unei campanii de relații publice necesară a fi desfășurată, la scară națională, pentru promovarea vaccinării preventive și imunizare?\Interpelare adresată Ministerului Sănătății,Domnului ministru Florian – Dorel Bodog

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus