Back
Featured image of post Să hrănim primordial binele cetățeanului!

Să hrănim primordial binele cetățeanului!

Trebuie să avem încredere în discernământul românilor, se cuvine să respectăm şi protejăm cetățeanul. În curând, începe campania electorală pentru alegerile locale. Constat încă de pe acum o vânzoleală nepermisă la furatul startului iar unii candidaţi, încălcând legislaţia, şi-au amplasat deja afişaje electorale şi au dat dezlegare spurcatului prin reciprocitate. Este nedemn, nedrept şi revoltător.
Consider că trebuie să primenim moral atmosfera în privinţa desfăşurării scrutinului electoral. O campanie electorală validează, de fapt, prestaţia unui candidat la o funcție sau demnitate publică pentru ultimii patru ani şi adeseori pentru activitatea de o viaţă desfăşurată în slujirea semenilor. Nu se îngraşă candidatul în ajunul electoral, nici agresivitatea ostentativă a unei promovări nu este de natură să-i atragă succesul, mai degrabă câştigă doar la capitolul iritare şi enervare publică… Dar fiecare procedează cum crede de cuviinţă.
Am vazut campanii electorale organizate în Germania, Franța sau Marea Britanie, ţări cu democraţii consolidate. Într-un cuvânt, dacă ar fi să le caracterizez, aş spune discreție (bun-simț). De la afişajul elegant şi expunerea civilizată, care pare mai degrabă să-l protejeze vizual pe trecător, pâna la locurile de expunere rezonabile şi deloc opulente, trimit prioritar către mesaj şi semnificații programatice, nesupărătoare vizual. Ei, bine, la noi este exact invers. Afişajele cotropesc tot, maculează prin tupeu şi nesimţire, de la stâlpi şi garduri, la orice alt loc ilegal dar posibil.
Pe de altă parte, în locul unei cuvenite dezbateri pe proiecte concrete şi programe electorale, candidaţii lansează în spaţiul public balacareala reciprocă, un spectacol grotesc dar perpetuu circumscris tiradei acuzațiilor adeseori mitocăneşti, al spurcării, al infestării negativiste… O atmosferă neprincipială, vitriolantă, amplifică devastator cu fiecare scrutin imaginea grobiană a politicianismului, a politicianului profitor, mârşav, mârlan şi veros. Şi mai aşteptăm apoi iluzoriu schimbarea, adică primenirea clasei şi atragerea tinerilor către politică.
Mă adresez dumneavoastră facând apel la înțelepciune, cumpătare şi responsabilitate, în preajma apropiatei campanii electorale. Să dăm dovadă cu toții de decență şi să ne gândim prioritar la mai binele către care aspiră cei mulți pe care îi reprezentăm politic. E destulă tensiune şi negativism răsfrânt mediatic negativ zi de zi în spațiul public, să nu contribuim la o nevrednică amplificare. Parafrazând o legendă Cherokee privitoare la batalia perpetuă care se dă între bine şi rău, şi anume cine va învinge oare: lupul cel alb şi bun sau lupul cel negru şi rău, evident va izbândi cel pe care îl hrănim mai des. Aşadar, vă chem să hrănim solidari binele şi să ne gândim primordial la binele cetățeanului!(Declaratie politica sustinuta de la tribuna Senatului)

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus