Back
Featured image of post Se intră în linie dreaptă pentru organizarea alegerilor locale

Se intră în linie dreaptă pentru organizarea alegerilor locale

S-a dezbătut și a fost adoptat azi, în Camera Deputaților, Proiectul de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale şi pentru modificarea art.151 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. Am exprimat în cadrul ședinței de plen poziția Partidului Mișcarea Populară în această privință.
După cum am transmis și cu alte ocazii, Partidul Mișcarea Populară susține ideea organizării alegerilor locale pentru data de 27 septembrie. În acest sens, apreciem benefic că s-a ajuns la un consens între Putere și Opoziție, cu privire la prelungirea mandatelor autorităților locale și organizarea alegerilor locale, consens parafat prin semnăturile în calitate de inițiatori ai propunerii legislative din partea colegilor lideri ai grupurilor parlamentare din Camera Deputaților, reprezentând PNL și PSD, precum și a președinților PSD și ALDE. Considerăm însă că, așa cum s-a întâmplat și până acum, ar fi bine ca data scrutinului electoral să fie stabilită de Executiv, nu de Parlament, pentru că organizarea alegerilor este o chestiune prioritar administrativă.
Remarcăm totodată că PSD şi PNL s-au mișcat greu și lent: până va ajunge legea în Monitorul Oficial, e posibil să existe cazuri de primari ale căror mandate vor fi expirat. Există administrații locale unde aleșii au depus jurămintele încă din 15 iunie 2016. Practic, pentru a reduce riscurile ca aleșii locali să rămână o perioadă fără legitimitate, legea ar trebui promulgată cât mai urgent. Însă, inevitabil, vom avea o problemă de constituționalitate, anume, dacă nu cumva, o dată expirate mandatele unor aleși locali (fie și numai pentru o zi), acestea mai pot fi prelungite ulterior?
Pe de altă parte, legea în forma propusă de PSD și PNL ridică o problemă importantă prin faptul că reduce semnificativ perioada de strângere de semnături până la 20 de zile. Se întărește astfel, încă o dată, dacă mai era nevoie, ideea generală că adunarea acestor semnături rămâne o butaforie și ține mai mult de dramaturgia electorală. Iar acest lucru, deși justificat prin raportare la actuala situație pandemică, decredibilizează procedura.
Din perspectivă politică, dacă data alegerilor locale rămâne 27 septembrie, până cel mai târziu pe 29 iulie trebuie stabilite toate candidaturile şi înregistrate alianțele electorale. În această logică, absența unor alianțe electorale la alegerile locale, care să prefigureze anticipat o formulă majoritară stabilă în Parlament, în perspectiva alegerilor parlamentare, considerăm că poate constitui un factor de risc și în continuare de instabilitate politică pentru România. Astfel, prezumăm logic că Guvernul de după alegerile generale, care va trebui să gestioneze țara într-o perioadă de criză economică, generată de pandemia de Covid-19, va fi supus acelorași riscuri politice pe care le-a avut și Cabinetul Emil Boc pe parcursul precedentei crize financiare.
Prin urmare, Partidul Mișcarea Populară reia apelul către PNL și USR de a ne așeza la aceeași masă pentru a genera candidați comuni, care să se bată cu șanse egale cu competitorii, respectiv propunerile venite din partea blocului configurat de stânga politică.
Partidul Mișcarea Populară va vota pentru acest proiect legislativ. Nu există alternativă. Dacă, prin absurd, presupunem că acest act normativ nu ar fi adoptat, întreaga administrație publică locală ar fi suspendată iar unitățile administrației publice locale ar fi blocate. Ar fi un act de iresponsabilitate politică, mai ales în această perioadă de gravă criză sanitară și economică.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus