Back
Featured image of post Un ultim și pios omagiu istoricului combatant pe frontul apărării neamului românesc

Un ultim și pios omagiu istoricului combatant pe frontul apărării neamului românesc

A plecat către veșnicie marele istoric și român Dinu C. Giurescu, membru titular și fost vicepreședinte al Academiei Române, o personalitate remarcabilă, un reper identitar pentru vremurile noastre. S-a născut într-o familie de cărturari redutabili, fiind fiul lui Constantin C. Giurescu și nepotul lui Constantin Giurescu. A fost profesor universitar în cadrul Universității București, Facultatea de Istorie, de asemenea membru în Consiliul Științific al Institutului Revoluției Române. Academicianul a ocupat funcția de vicepreședinte al Partidului Conservator, a candidat pe listele USL la alegerile parlamentare din 2012, fiind ales deputat în Circumscripția electorală nr. 42 București.
Printre cele mai cunoscute lucrări publicate de academician se numără „Istoria ilustrată a românilor” (1981), scrisă în colaborare cu Constantin C. Giurescu, „Imposibila încercare. Greva regală, 1945” (1999), „România în al doilea război mondial” (1999), „Cade Cortina de Fier – România 1947” (2002), „Zid de pace, turnuri de frăție. Deceniul deschiderii: 1962 – 1972” (2012), operă redactată în colaborare cu Mircea Malița, și „Lichidatorii. România în 1947” (2012).
Iată ce susținea istoricul Dinu C. Giurescu într-o alocuțiune publică: „În zilele noastre a-ți iubi țara este aproape un delict! Cu cât uiți mai repede și mai ireversibil trecutul care-ți aparține, cu atât mai ușor îți pierzi identitatea. Cine vrea să devenim ca popor o masă uniformă, cenușie, fără trecut, deci fără viitor? Stupida trufie de-a șterge din memoria oamenilor trecutul va duce mai devreme sau mai târziu la dispariția noastră ca neam. Asta vrem?”
Ca deputat în Parlamentul României s-a întrebat de la această tribună „Cum va fi țara noastră de mâine?” În acest sens a vorbit despre ,,nevoia unui proiect național pentru propășirea țării, fiindcă de prea multe ori s-a făcut o confuzie între scop și mijloace. Școala și slujitorii ei să încercăm să-i repunem în drepturile lor. Avem obligația de a ne recunoaște și a cinsti limba și literatura română, istoria și geografia patriei, identitatea noastră; deopotrivă am moștenit aceste valori și ele vor merge mai departe. Tot acum pot să spun că celelalte comunități etnice își afirmă individualitatea și cultura, își exercită efectiv drepturile și libertățile constituționale.”
„Ajunge cu târârea în genunchi în fața celor puternici. Fără fermitate și demnitate în relația cu marile puteri nu putem obține nimic! Întotdeauna cei mari s-au înțeles între ei (…) Țara arată ca un vapor în derivă. E o țară în derivă, care se desface bucată cu bucată (…) și dacă va continua așa se va desface de tot. Tot ce s-a votat este pentru slăbirea suveranității României. Asta se va vedea la primul șoc care va veni din afară.”
,,O țară poate fi împinsă spre destrămare pe mai multe căi: economic, prin acapararea instituțiilor statului de grupuri de interese, prin dezorganizarea învățământului, distrugerea sistemului public de sănătate și pierderea celui propriu de asigurări, cât și prin conlucrarea tuturor acestor factori” – a susținut academicianul.
Odihnă veșnică, un ultim și pios omagiu marelui istoric și român combatant pe frontul apărării neamului românesc, Dinu C. Giurescu.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus